Vlastnosti kakaa - lékařské

09.10.2022

Kakaové boby jsou hlavní složkou při výrobě čokolády. Jeho konzumace díky obsahu živin a antioxidantů přispívá k podpoře pohody. Poznejte jeho vlastnosti

Od starověku bylo kakau a jeho variantám, jako je čokoláda, připisováno mnoho prospěšných vlastností, které tuto potravinu umisťovaly spíše jako terapeutickou než na výživu.

Mezi vlastnostmi kakaa stojí za vyzdvihnutí jeho silná antioxidační aktivita, schopnost inhibovat zánětlivé procesy , které se podílejí na mnoha onemocněních a regulaci centrálního nervového systému.

Kultury starověké Mezoameriky (velká část území Mexika a některých středoamerických zemí v období 2500 - 1521 př. n. l.) využívaly kakaové boby do různých nápojů a pokrmů. Tyto přípravky byly později používány:

  • k provádění rituálů
  • v boji s určitými nemocemi.
  • ke stimululaci chuti k jídlu
  • ke zvýšení fyzické odolnosti
  • ke snížení únavy

Složení kakaa a čokolády

Čokoláda má poměrně kompletní nutriční složení. Kakao vyniká vysokým obsahem polyfenolů, zejména flavonoidů, které nepřímo korelují s kardiovaskulárním rizikem. Uvádí to studie zveřejněná v Hospital Nutrition.

Ačkoli je epikatechin flavonoidem vyskytujícím se v největším množství, kakao a čokoláda jsou také složeny z flavonolových glykosidů, katechinů, antokyanů a prokyanidinů.

A konečně, v rámci minerálů jsou čokoláda i kakao důležitými zdroji hořčíku, mědi, draslíku a železa.

Vlastnosti kakaa při kardiovaskulárním zdraví a zánětech

Kakao a hořká čokoláda (kde procento kakaa převládá) jsou rozsáhle studovány. Ve studii publikované v American Journal of Clinical Nutrition bylo zjištěno, že konzumace kakaa zvyšuje produkci oxidu dusnatého (protože aktivuje syntázu oxidu dusnatého), plynu, který je zodpovědný za dilataci krevních cév a udržování krevního tlaku v rovnováze.

Podobně má oxid dusnatý protizánětlivou aktivitu, protože snižuje agregaci krevních destiček a tvorbu pěnových buněk (makrofágů) , které se podílejí na tvorbě aterosklerotického plátu .

Tmavé čokoládové polyfenoly při arteriální hypertenzi

Každodenní konzumace hořké čokolády díky svým antihypertenzním účinkům přispívá k udržení kardiovaskulárního zdraví . Jeho hlavní cesta účinku je přes systém renin-angiotenzin-aldosteron.

Při této cestě polyfenoly v čokoládě inhibují enzym konvertující angiotenzin, který zvyšuje koncentraci sodíku a zadržuje tekutiny, což přispívá ke zvýšení krevního tlaku.

Kromě toho výzkum publikovaný v Frontiers in Immunology ukázal, že konzumace 45 gramů hořké čokolády (70 % kakaa) zvyšuje průtokem zprostředkovanou dilataci v krevních cévách a zlepšuje krevní tlak.

Při konzumaci 100 gramů hořké čokolády po dobu 2 týdnů bylo pozorováno snížení systolického (až 4,1 mm/Hg) a diastolického (mezi 1,8-8,5 mm/Hg) krevního tlaku .

Vliv kakaa na funkci krevních destiček

Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition, Murphy KJ et al, potvrdila příznivý vliv konzumace hořké čokolády na funkci krevních destiček.

Konkrétně se ukázalo snížení agregace krevních destiček a snížení objemu. Předpokládá se, že tyto změny jsou sekundární ke změnám dvou eikosanoidů, které zprostředkovávají zánětlivé procesy.

Antioxidační aktivita a vliv polyfenolů na krevní lipidový profil

Flavonoidy obsažené v hořké čokoládě pomáhají chránit tkáně před oxidačním stresem. Četné klinické studie prokázaly, že konzumace 168 mg čokolády denně snižuje koncentraci malondialdehydu a aktivitu laktátdehydrogenázy, což vede ke zvýšení antioxidační kapacity plazmy.

  • Malondialdehyd je markerem oxidace lipoproteinů; hlavně cholesterol s nízkou hustotou nebo LDL.
  • Aktivita laktátdehydrogenázy je marker integrity plazmatické membrány.

Konzumace hořké čokolády je spojena se zvýšením cholesterolu s vysokou hustotou , známého také jako HDL nebo "dobrý cholesterol", který je zodpovědný za mobilizaci lipidů z tukové tkáně do jater, které mají být metabolizovány.

Na druhé straně se ukázalo , že existuje nepřímá souvislost mezi konzumací hořké čokolády a koncentracemi celkového cholesterolu a cholesterolu s nízkou hustotou, známého také jako LDL nebo "špatný cholesterol". Posledně jmenované jsou spojeny s rozvojem aterosklerotického onemocnění a jeho budoucím výsledkem v kardiovaskulárních onemocněních.

Neuroprotekce po konzumaci čokolády

Na úrovni centrálního nervového systému bylo zjištěno, že konzumace polyfenolů z hořké čokolády bohaté na kakao snižuje změny ve funkčnosti neuronů. Proto se snižuje výskyt demence a ztráty paměti.

Podobně polyfenoly snižují zánět (produkovaný transkripčním faktorem kappa beta, NFKB ), který podporuje produkci β-amyloidních buněk , které se podílejí na rozvoji Azlheimerovy choroby .

Další relevantní charakteristikou je, že zvyšují průtok krve v mozku, což snižuje riziko vzniku cerebrovaskulární příhody nebo mrtvice. Konečně konzumace hořké čokolády produkuje endorfiny v hypotalamu, což zlepšuje náladu, intelektuální aktivitu a snižuje duševní únavu.

Vlastnosti kakaa a čokolády: Opatření v rámci nutriční léčby obezity?

Obezita je podle definice Světové zdravotnické organizace známá jako porucha charakterizovaná nadbytkem tukové tkáně v těle, která škodí zdraví a koreluje s rozvojem chronických degenerativních onemocnění.

V důsledku vysoké prevalence tohoto onemocnění byla studována řada opatření pro jeho léčbu, mezi nimi vlastnosti kakaa, které umožňují regulovat určité metabolické změny.

Například studie publikovaná v Molecular Nutrition and Food Research ukázala, že:

Čokoládové polyfenoly aktivují transkripční faktor PPAR-γ, který zvyšuje produkci adiponektinu a transport glukózy (krevního cukru) zprostředkovaný GLUT 4.

Tyto události byly spojeny se sníženou produkcí tělesného tuku a indukovanou destrukcí tuku. Na druhou stranu to zlepšilo inzulínovou rezistenci .

Význam kvality čokolády pro terapeutické použití

Nakonec je důležité vědět, že zpracování zrn může způsobit změny ve vlastnostech kakaa.

Podle studie publikované v American Society for Nutritional Sciences existují důkazy, které ukazují, že kombinace kakaa s mlékem nebo při vystavení vysoké teplotě snižuje příznivý účinek v důsledku ztráty polyfenolů.

Z tohoto důvodu je pro získání antioxidačních, protizánětlivých, neuroprotektivních, kardioprotektivních a mediátorových vlastností metabolického profilu této potraviny nutné konzumovat její hořkou verzi.

Pro zlepšení zdraví konzumujte kakao často

Stručně řečeno, doporučuje se konzumovat čokolády s podílem 70 % nebo vyšším kakaa a nejlépe bez přítomnosti mléka a cukru. Tímto způsobem můžete zlepšit zdraví ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

Text převzat a přeložen z: mejorconsalud.as.com