Olej z Aguaje

10.01.2024

Dužina plodů aguaje má ve svém složení přibližně 18 % oleje, který obsahuje esenciální mastné kyseliny. Tyto mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny jsou prospěšné pro zdraví a mohou předcházet různým onemocněním. Stejně tak je potenciálním zdrojem vitamínů jako je beta-karoten (vitamín A), tokoferoly (vitamín E) a kyseliny askorbové (vitamín C), minerálních látek a je bohatý na fytoestrogeny. Betakaroteny mají silnou antioxidační aktivitu, to znamená, že chrání tělo před stárnutím, brání působení takzvaných volných radikálů.

Provedené studie prokázaly, že aguaje obsahuje fytoestrogeny, které jsou velmi důležité ve výživě člověka, zejména pro ženy. Může také pomoci kontrolovat nepříznivé příznaky menopauzy, osteoporózy a nedostatku estrogenu.

Vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin (omega 9) v oleji podporuje zvýšení dobrého cholesterolu (HDL), čistí hromadění špatného cholesterolu v tepnách.

Je jednou z potravin nejbohatších na vitamín A, díky čemuž je bezkonkurenčním zdrojem ve stravě dětí a těhotných matek, protože napomáhá tvorbě a udržování zdravých zubů, měkkých a kostních tkání, sliznic a pokožky. Přispívá ke zlepšení zraku, zejména za šera, a také napomáhá správnému fungování imunitního systému díky obsahu vitamínu C a vitamínu E v ovoci.

Olej z aguaje obsahuje vitamíny, lipidy, proteiny a minerály, které lze využít ve farmaceutickém, kosmetickém, potravinářském a energetickém průmyslu. Vlastnosti aguajového oleje se pro naše zdraví využívá od kořene až po listy, zvykem je konzumovat čerstvou, čerstvě nařezanou dužinu stromu.

Připravuje se také jako osvěžující nápoj, přírodní dochucovadlo šťáv nebo pro dodání exotického nádechu salátům a tradičním pokrmům. Někteří farmáři a domorodí lidé extrahují mezokarpový olej ze zralého ovoce jednoduchými procesy a používají ho ke zmírnění příznaků menopauzy a používají ho jako čisticí prostředek.



Využití oleje v kuchyni - španělský text