Něco o odrůdách kakaa
Kakao je plod, který pochází z malého stromu, který roste pouze v tropickém prostředí. Jako každá jiná rostlina má mnoho odrůd, které ovlivňují její vlastnosti, jako je například vůně nebo chuť. Z plodu se získává také kakaová pasta a máslo.
Něco z historie
Slovo kakao pochází z aztéckého slova "cacahuatl", což znamená "hořká šťáva". Podle legendy byl kakaovník nejkrásnějším stromem v aztéckém ráji, kterému se připisovalo mnoho ctností, jako je tišení hladu a žízně, poskytování univerzální moudrosti a léčení nemocí.
Pro Maye kakao symbolizovalo fyzickou sílu a dlouhověkost, lékaři jej předepisovali jako relaxační, stimulující a regenerační prostředek. Kakaové máslo se používalo jako mast na hojení ran.
Byli to Mayové, kteří vytvořili hořkou směs zvanou "chocolha" vyrobenou z kakaových bobů, kterou mohli konzumovat pouze šlechtici a králové. Domorodí obyvatelé navíc před evropským dobytím používali kakao jako platidlo.
Kakaové odrůdy
Existují 3 důležité odrůdy: Kakao FORASTERO, Kakao CRIOLLO a Kakao TRINITARIO.
Kakao Forastero
Forastero neboli amazonské kakao je nejběžnější odrůdou. Jeho chuť je silná, hořká, mírně kyselá a představuje 70 % světové spotřeby kakaa. Je nejrobustnější (producenti tvrdí, že jsou si jisti jeho odolností vůči chorobám) a nese také největší množství plodů, ale za to má aroma bez jemnosti a málo ovocné chuti. Tato odrůda se prosadila mezi Evropany na kolonizovaných územích a to především v době, kdy začala být čokoláda na začátku 20. století v Evropě žádaná.Odrůdy kakaa Forastero se pěstují především ve Venezuele, Peru, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Pobřeží slonoviny, Ghaně, Kamerunu, Kostarice, Svatém Tomáši a některých plantážích v jihovýchodní Asii.
Kakao Criollo
Strom této odrůdy nese nejkvalitnější plody, ale je méně plodný a představuje malý podíl ve světové produkci. Pozná se podle kulatých a mírně plochých semen, jež bez fermentace mají lehce fialovou a bílou barvu. Je to kakao s ovocnou vůní s tóny ořechů a lehce hořké, ale rafinované. Je používáno pro nejkvalitnější čokolády. S touto odrůdou se připravují některé z nejlepších čokolád a další gurmánské výrobky. V malých množstvích se pěstuje hlavně v Mexiku, Guatemale a Nikaragui. Dále Venezuela, Kolumbie, Peru, Karibské ostrovy, Trinidad, Jamajka a ostrov Granada. Na Madagaskaru, Jávě a Komorských ostrovech.
Kakao Trinitario
Kakao Trinitario je hybrid získaný z Criollo a Forastero. Jeho výroba je jednoznačně lepší ve srovnání s criollem a kombinuje chuťové vlastnosti obou. Je mnohem odolnější vůči chorobám a má mnohem jemnější chuť. Pokud ho někdy ochutnáte, můžete se cítit výjimečně.Obsahuje širokou škálu chutí a vůní. Ocenit lze příchuť sena, medového dubu, jablka a melounu. Pěstuje se na Trinidadu, Jávě, Srí Lance, Papui-Nové Guineji, Kamerunu a ve Venezuele pod názvem Carenero Superior. V současnosti představuje přibližně 5 % světové produkce.
![](https://415835db5f.clvaw-cdnwnd.com/5b3fbb2ae3301b1d8167b8138b94b08b/200000127-950e2950e5/cacao%20typos-8.jpg?ph=415835db5f)
![](https://415835db5f.clvaw-cdnwnd.com/5b3fbb2ae3301b1d8167b8138b94b08b/200000160-8e9248e927/el-72-de-la-produccion-peruana-de-cacao-es-criollo-o-13461.jpg?ph=415835db5f)
![](https://415835db5f.clvaw-cdnwnd.com/5b3fbb2ae3301b1d8167b8138b94b08b/200000162-b5749b574c/owoce-kakao-criollo-na-drzewie-1.jpg?ph=415835db5f)